Gå til hoved-indhold

Saxtrup Vingaard

Saxtrup Vingaard er beliggende få kilometer nord for Hjørring ved landsbyen Bjergby – en beliggenhed, som er gunstig med mange solskinstimer, de friske og saltevinde fra Vesterhavet og optimale jordbundsforhold, som egner sig perfekt til produktion af mousserende vin. Vingården er beliggende i naturskønne omgivelser i et lille område, som oprindeligt hed Saxtrup Bye. Heraf navnet på vingården.

Vejen op til vingården går ad en kuperet grusvej, der ligger mellem skov og mark og går langs en idyllisk skovsø, op mod de smukke snorlige vinrækker. Vores marker er sydvest vendte skråninger, som udnytter solen optimalt. Samtidig ligger markerne godt i læ af omkringliggende små skovarealer, hvilket er en fordel for at undgå frostlommer.

Danmarks nordligste vingård

Saxtrup Vingaard er den første kommercielle vingård i Hjørring Kommune og pt. Danmarks nordligst beliggende vingård. I 2020 blev området godkendt som landbrug med bopælspligt, samme år som de første hektar blev plantet.

Vi har også i projekteringen af bygningerne på området, fokus på bæredygtighed, herunder i valget af byggematerialer, ligesom vi har lagt vægt på, at arkitekturen er tilpasset og spiller sammen med områdets natur og omgivelser. Bygningerne er tegnet af Søren Boskov Mikkelsen.

100 % økologisk

Økologisk tankegang i vinproduktion består i at skabe så gode betingelser for vores planter, at de bliver sunde og kan klare sig selv, så miljøet ikke belastes af gift, det samme gælder under vinificeringen – vores vine er helt økologiske.

På Saxtrup Vingaard er vores marker håndarbejde, da alt plantearbejde foregår manuelt og druerne håndplukkes. I og med vores marker dyrkes 100 % økologisk, er her et rigt sommerfugleliv, med vilde planter og mange fugle- og dyrearter.

Vores druesorter

Vi anvender flere forskellige druer til vores vine, med stokke der producers i Tyskland, og er podet på amerikanske rødder. Når man driver en kommerciel vingård, er der en række love og regler, man skal følge, herunder at planterne er resistente overfor visse sygdomme. Alle planter skal være på amerikanske rødder, og derfor er alle vores vinplanter sundhedskontrollerede af Statens plantetilsyn og udstyret med et plantepas, der garanterer både kvalitet og økologi.

Solaris

Solaris er sød og med fast frugtkød, smager af æbler og hyldeblomst.

Muscaris

Er en krydsning mellem Muscat og Solaris, og har dermed en pæn syre og flot citrus og blomsteraroma.

Riesel

Fin duft af abrikoser, hvide blomster og æbler.

 

Souvignier Gris

Er en krydsning mellem Cabernet Saugvignon og Bronner, og skal bruges til en lilla/rød/brun farvet mousserende vin.

Hibernal

Er en krydsning af Seibel og Riesling. Smager af abrikos, fersken med noter af skovbund.

Pinotin

En rød drue, med Merlot undertone, med en duft af jordbær og kirsebær.

Johanniter

Johanniter ligner Riesling meget, men er alligevel helt sin egen. Frisk og sprød, med fin syre.

Perfekt til mousserende vin

Markens ”terroir” er gunstig efter danske forhold bl.a. pga. de mange solskinstimer i området, vindene fra Vesterhavet og fantastiske jordforhold.

Og egner sig derfor perfekt til mousserende vin.